Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Popularne odmiany włoskiego sera mozzarella

Włoska kuchnia od lat cieszy się ogromną popularnością, mało jest osób które nie zjedzą pysznej pizzy czy spaghetti. Ta popularność przekłada się też na robione zakupy, szczególnie jeżeli będzie chodzić o produkty włoskie oryginalne. Osoby zajmujące się gotowaniem doskonale wiedzą, jaki wpływ na smak i jakość danej potrawy mają użyte składniki, dlatego też chętnie używają tych naprawdę dobrych. A wiadomo jest powszechnie, że chociażby mozzarella włoska nie ma sobie równej, szczególnie że można dostać w sklepach jej kilka rodzajów.

Oczywiście najczęściej kupowana jest klasyczna, w postaci spłaszczonych kulek mających kilka centymetrów średnicy. Świetnie się ona sprawdza jako dodatek do surówek i na kanapki, lecz żadna pizza też bez niej nie może być zrobiona. Tradycyjna mozzarella robiona jest z krowiego mleka, dzięki czemu ma delikatny aromat i smak. Jeśli ktoś chciałby spróbować czegoś mniej znanego, to na pewno na talerzu powinna się znaleźć mozzarella buffala.

W porównaniu z klasyczną mozzarellą ten gatunek sera wytwarzany jest z mleka bawolego. Na początku nie był on ceniony, ale obecnie posiada całkiem spore grono swoich zwolenników. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smak tej odmiany jest kwaskowy. Ciekawie w smaku prezentuje się także mozzarella burrata. Na pierwszy rzut oka będzie ona przypominać zwykłą mozzarellę, ale dzięki specjalnemu procesowi produkcji w środku znajduje się niewielka ilość śmietanki, która zapewnia temu serowi przepyszny, maślany smak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz