Włoska kuchnia od lat cieszy się ogromną popularnością, mało jest osób które nie zjedzą pysznej pizzy czy spaghetti. Ta popularność przekłada się też na robione zakupy, szczególnie jeżeli będzie chodzić o produkty włoskie oryginalne. Osoby zajmujące się gotowaniem doskonale wiedzą, jaki wpływ na smak i jakość danej potrawy mają użyte składniki, dlatego też chętnie używają tych naprawdę dobrych. A wiadomo jest powszechnie, że chociażby mozzarella włoska nie ma sobie równej, szczególnie że można dostać w sklepach jej kilka rodzajów.
Oczywiście najczęściej kupowana jest klasyczna, w postaci spłaszczonych kulek mających kilka centymetrów średnicy. Świetnie się ona sprawdza jako dodatek do surówek i na kanapki, lecz żadna pizza też bez niej nie może być zrobiona. Tradycyjna mozzarella robiona jest z krowiego mleka, dzięki czemu ma delikatny aromat i smak. Jeśli ktoś chciałby spróbować czegoś mniej znanego, to na pewno na talerzu powinna się znaleźć mozzarella buffala.
W porównaniu z klasyczną mozzarellą ten gatunek sera wytwarzany jest z mleka bawolego. Na początku nie był on ceniony, ale obecnie posiada całkiem spore grono swoich zwolenników. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smak tej odmiany jest kwaskowy. Ciekawie w smaku prezentuje się także mozzarella burrata. Na pierwszy rzut oka będzie ona przypominać zwykłą mozzarellę, ale dzięki specjalnemu procesowi produkcji w środku znajduje się niewielka ilość śmietanki, która zapewnia temu serowi przepyszny, maślany smak.
+Tekst Sponsorowany+