Przyglądając się sklepowym półkom bez problemów można na nich zobaczyć niewielkie foliowe woreczki, w których znajdują się serowe kulki w zalewie. Tym serem jest mozzarella, jeden z najbardziej obecnie popularnych gatunków sera. W szczególności ceniony on jest we włoskiej kuchni, gdzie wykorzystuje się go powszechnie na pizzach, lecz również i innych ciepłych daniach i w sałatkach. Jednak prawdziwa mozzarella włoska według wielu osób bardzo się różni od tego, co znaleźć można w naszych sklepach. Wynika to z kilku rzeczy. Przede wszystkim na jej końcowy smak ogromne znaczenie ma mleko zastosowane do produkcji. A to pochodzące od włoskich krów jest bardzo dobrej jakości, szczególnie tych hodowanych w niedużych gospodarstwach. Z takich gospodarstw pochodzi też najbardziej ceniona odmiana tego właśnie sera, czyli mozzarella fior di latte.
Jest ona produkowana jedynie w kilku regionach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Proces produkowania jest precyzyjny i długi, lecz zadbanie o wszystkie szczegóły zapewnia wyjątkową jakość końcowego produktu. Nieduże włoskie gospodarstwa słyną także z produkcji kolejnego gatunku mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. W czasie wytwarzania tego sera zamiast mleka krowiego wykorzystuje się mleko bawolic. Posiada on znacznie większą zawartość tłuszczu, co ostatecznie się przekłada na ostateczny smak. Ta mozzarella jest bowiem bardziej wyrazista, a równocześnie lekko kwaskowa.
Zawiera też sporo więcej rozmaitych odżywczych składników, przez co stanowi cenny składnik codziennej diety. Coraz większym zainteresowaniem wśród miłośników włoskiej kuchni cieszy się też mozzarella burrata. Ten rodzaj sera produkuje się z krowiego mleka, ale w trochę inny sposób niż tradycyjny. W każdej kulce robi się bowiem niedużą kieszonkę, do jakiej wlewana jest nieduża ilość śmietanki. Przez to właśnie po rozkrojeniu mozzarella burrata ma płynniejszą konsystencję, a przy tym naprawdę delikatny, maślany smak, tak ceniony przez wiele osób.
+Tekst Sponsorowany+