Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Włoskie sery mozzarella – jakie są ich najpopularniejsze rodzaje

Od lat produkty włoskie oryginalne cieszą się ogromną popularnością w wielu krajach. Bierze się to z kilku aspektów. Przede wszystkim produkowane są one jedynie z najlepszej jakości składników naturalnych. Receptury na nie przekazywane są z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu smakują one zawsze doskonale.

Szczególnie często wybierane są sery, w tym obowiązkowa w przypadku każdej pizzy mozzarella włoska. Standardowa mozzarella jest robiona z mleka pasących się na włoskich łąkach krów, ale są też gatunki, jakie wytwarza się z mleka na przykład bawołów. Mozzarella wygląda bardzo charakterystycznie, ponieważ ma kształt płaskiej kulki o średnicy kilku centymetrów. Kulka taka jest biała i ma delikatną, miękką strukturę. Tak samo delikatny jest jej smak, dzięki czemu świetnie się sprawdza zarówno na pizzach, jak również w formie dodatku do sałatek czy kanapek. Ale warto też się przyjrzeć jej pozostałym, nie mniej interesującym odmianom.

Przykładowo mozzarella burrata jest bardzo podobna do zwykłej, lecz ma zawiera maślane, płynne wnętrze. Jest to efektem sposobu jej wytwarzania, na którym jest dodawana niewielka ilość śmietany. I to właśnie dzięki niej dostaje ona charakterystyczny smak, któremu zawdzięcza także nazwę. Jeśli ktoś chce spróbować czegoś bardziej wyrazistego, to świetną opcją dla niego będzie mozzarella buffala. Ten gatunek sera produkowany jest z bawolego mleka, które zawiera w sobie znacznie więcej tłuszczu, co daje lekko kwaskowy posmak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz