Włoskie potrawy są cenione i znane na całym świecie, sporo osób uważa że jest to najsmaczniejsza kuchnia. Z jednej strony wydają się łatwe i proste do przygotowania, ale w niejednym przypadku nie do końca się to jednak udaje. Trzeba bowiem wiedzieć, że sekret tych dań się bierze z dwóch podstawowych rzeczy. Pierwsza z nich to przepisy, udoskonalane przez wiele pokoleń kucharzy. O końcowym smaku często będą decydować szczegóły, i z tego też powodu tak wielu osobom to nie wychodzi tak jak by zamierzały.
Kolejną istotną kwestią są składniki używane do przygotowania, a włoscy kucharze nie idą na żadne kompromisy. Jeżeli jakieś danie ma tak smakować jak smakuje w Rzymie, Neapolu czy Mediolanie, to muszą być do niego użyte najlepsze jakościowo produkty włoskie oryginalne. Żadne substytuty czy podróbki nie dadzą tak wyjątkowego smaku, jeżeli nawet się będą podobnie nazywać. Dotyczy to nawet takich składników jak mąka, makaron czy pomidory, a już w szczególności serów. Każdy, kto miał ją okazję spróbować potwierdzi, że oryginalna mozzarella włoska ma zupełnie inny smak niż mozzarelle, jakie są produkowane przez rozmaite firmy nie pochodzące z Włoch. Często firmy takie korzystają ze wsparcia włoskich specjalistów, ale na ostateczną jakość mocno też wpływa mleko. Włosi w tym celu hodują specjalne rasy, często wypasane na górskich mąkach, i mleko to ma bardzo duży wpływ na końcowy smak sera.
Najpopularniejszy rodzaj mozzarelli wytwarza się z mleka pochodzącego właśnie od krów. To zapewnia dużą delikatność i biały kolor, i to taka właśnie odmiana jest spotykana najczęściej. Ale coraz większą popularnością cieszy się też wśród smakoszy mozzarella bufala. Do wytwarzania tego sera kuchnia włoska producent stosuje mleko pochodzące jedynie od bawolic, hodowanych w zaledwie kilku rejonach kraju. Przez wyższą zawartość tłuszczu w bawolim mleku ta odmiana mozzarelli jest dużo bardziej wyrazista, dysponuje lekko kwaśnawym smakiem i w swoim składzie zawiera znacznie więcej różnych składników odżywczych.
+Tekst Sponsorowany+