Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Sery mozzarella – jakie są ich popularne odmiany

Pizza jest daniem, jakie chyba wszystkim smakuje, dlatego też cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Tajemnica smaku tej potrawy tkwi przede wszystkim w odpowiednio przyrządzonym cieście, lecz nie mniej istotne są też składniki o odpowiedniej jakości. A pośród nich trzeba szczególną uwagę zwrócić na ser, włoscy kucharze przede wszystkim tu wykorzystują mozzarellę.

Typowa produkty włoskie oryginalne dysponuje delikatnym smakiem, posiadając jednocześnie ciągnącą się, sprężystą konsystencję. Mimo że w pierwszej chwili jej zrobienie nie powinno stanowić poważniejszego wyzwania, to w praktyce sytuacja wygląda inaczej. Aby faktycznie er ten miał taki smak i strukturę jak być powinno, to potrzeba ogromnie dużo praktyki i doświadczenia. Dlatego nawet jeśli w sklepach się znajdzie jakieś mozzarelle wykonane przez rodzimych producentów, to raczej nie będą one smakować tak jak produkty włoskie oryginalne.

Z takich też powodów do porządnej pizzy nie stosuje się raczej serów o wątpliwym smaku, a pochodzące przede wszystkim z Italii. Najczęściej wybierana przez klientów mozzarella jest produkowana z mleka pochodzącego od krów, dzięki czemu smak jej jest bardzo delikatny. Ale odmian mozzarelli jest znacznie więcej, i coraz częściej można je dostać także w sklepach w naszym kraju. W ostatnich czasach coraz większą popularnością także się cieszy mozzarella burrata, mająca dodatkowo śmietankę. Tę dodaje się w czasie produkcji, dzięki czemu w kulce tworzy się nieduża torebka wypełniona ciekłą zawartością.

Kulki tej odmiany mozzarelli z zewnątrz wyglądają jak zwykłej, ale po przekrojeniu wypłynie z nich maślana ciecz. Warto również spróbować mozzarelli wyrabianej z mleka pochodzącego od bawołów, która uważana jest aktualnie za ser o najwyższej jakości. Wytwarzana przecież od lat mozzarella buffala dość niedawno dopiero zyskała swój status, ponieważ wcześniej ceniona zbyt mocno nie była. Mleko bawole ma w sobie dużo większą zawartość tłuszczu, z takich też powodów wytwarzane z niego sery mają lekko kwaskowy, charakterystyczny smak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz