
Przy otwieraniu zakładu gastronomicznego pomyśleć należy o wielu rzeczach. Jedna z nich to dbanie o należytą czystość wypuszczanych ścieków, w których nic nie może się znaleźć, co mogłoby spowodować przytkanie rur. A że niestety tłuszcze takie właściwości posiadają, to jak mówią obowiązujące przepisy nie można odprowadzać ich do ścieków. Za takie postępowanie grożą poważne finansowe konsekwencje, z takich też powodów dużo lepszym wyborem będzie zainstalowanie jakiegoś separatora. Takie urządzenia funkcjonują w oparciu o grawitację. Ścieki są odprowadzane do dużego zbiornika z kilkoma przegrodami w środku.
Cięższe zanieczyszczenia opadają na dno, a lekki tłuszcz jest unoszony do góry. Dzięki temu do systemu kanalizacji jest odprowadzana czystsza woda, nie zawierająca nic, co mogłoby spowodować przytkanie rur. Lecz ciągłe użytkowanie kuchni będzie powodować powiększanie się warstwy tłuszczu zbiorniku, dlatego też co jakiś czas do wykonania będzie przegląd separatorów. Jest zalecane, żeby go przeprowadzać co najmniej raz na miesiąc, ale to zależy od indywidualnego ustawienia.
Właściciel czy pracownicy firmy systematycznie muszą sprawdzać zbiornik, i jeżeli warstwa tłuszczu będzie zbyt duża, to zamówić czyszczenie separatorów śląskie. Nasze przepisy zabraniają, aby można to było zrobić samodzielnie, niezbędne będzie wynajęcie specjalistycznej firmy dysponującej niezbędnymi uprawnieniami.
Firmy takie przede wszystkim dysponują odpowiednimi samochodami, do których są ściągane wszelakie zanieczyszczenia. Dodatkowo po każdej wizycie muszą wystawić protokół, żeby dokumentacja się zgadzała. Tłuszcz nie należy do niebezpiecznych materiałów, lecz i tak wymaga specjalistycznej utylizacji, dlatego mogą się tym zajmować jedynie upoważnione podmioty. Podejmując decyzję o współpracy z taką firmą warto podpisać umowę na dłuższy czas na regularne przyjazdy. Wówczas po pierwsze z pewnością będzie lepsza czyszczenie separatorów cena, a po drugie nie trzeba będzie za każdym razem ustalać terminu.