Nie bez przyczyny kuchnia włoska uznawana jest przez wielu za najlepszą na świecie. Wyśmienite pizze, wiele najróżniejszych makaronów czy pyszne desery to jedynie niektóre potrawy cieszące się zainteresowaniem w wielu krajach. Lecz mimo że teoretycznie dużo z tego typu potraw wydaje się naprawdę prostych, to w praktyce zagadka ich smaku tkwi w dwóch rzeczach.
Pierwsza z nich to receptury, wielokrotnie od dziesięcioleci przekazywane pomiędzy członkami rodziny. Ale równie ważne są składniki, które za każdym razem muszą być należytej jakości. Nawet jeżeli na przykład pizza jest robiona w innym kraju, to bardzo często znajdują się na niej produkty włoskie oryginalne, przez co końcowy smak będzie naprawdę dobry. Jednym z podstawowych składników, jakie muszą się znaleźć na włoskiej pizzie, jest mozzarella włoska. Ten ser jest dość charakterystyczny, ponieważ ma formę niewielkich, spłaszczonych kulek. Jest przeważnie sprzedawany w woreczkach zawierających serową kulkę oraz zalewę.
Typowa włoska mozzarella ma białą barwę, jest stosunkowo miękka i lekko się strzępi. Jej smak jest bardzo delikatny, dlatego też świetnie się sprawdza nie tylko na samych makaronach i pizzach, ale też w formie dodatku do kanapek i sałatek. Mozzarella, którą się najczęściej kupuje jest wytwarzana z mleka krowiego, ale coraz częściej w sklepach jest też do kupienia mozzarella buffala, wytwarzana z mleka bawołów. Dużym zainteresowaniem zaczyna się też cieszyć mozzarella burrata, mająca w sobie delikatną śmietankę.
+Tekst Sponsorowany+