Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje włoskiego sera mozzarella

Jeśli ktoś chce zamówić najprawdziwszą pizzę z Włoch, to jednym z jej najważniejszych składników będzie mozzarella. Ser tego gatunku wygląda bardzo charakterystycznie, bowiem ma postać niewielkich, spłaszczonych kulek w białym kolorze. Struktura tego sera jest lekko ciągliwa i miękka, a po rozerwaniu ma postrzępione brzegi. Tradycyjna mozzarella włoska pierwotnie była robiona z mleka bawolego, lecz obecnie w sklepach najczęściej spotyka się odmiany wykonane z mleka otrzymanego od krów.

Dzięki odpowiedniemu procesowi wytwarzania możliwe jest utrzymanie białej barwy, jaka ma duże znaczenie w przypadku tej odmiany. Kulki mozzarelli mają różne rozmiary, od niewielkich, przypominających winogrona, aż po naprawę duże, mogące ważyć ponad kilogram. Z uwagi na właściwości ten gatunek sera polecany jest w diecie, gdyż zawiera dużo wartościowych składników odżywczych. Jeśli ktoś zna jakiś sprawdzony sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne, to zapytać w nim może o inne gatunki mozzarelli, jakie zaczynają się u nas cieszyć coraz większym zainteresowaniem.

Jeden z nich to mozzarella buffala, produkowana zgodnie z oryginalnymi recepturami wyłącznie z mleka bawolic. Z uwagi na to, że mleko to ma w sobie dużo więcej tłuszczu, to sam ser posiada bardzo charakterystyczny, lekko słonawy posmak, doskonale pasujący do niejednego dania. Ciekawie i oryginalnie będzie też smakować mozzarella burrata, w czasie wytwarzania tej odmiany dodaje się do kulek niewielką ilość śmietany, przez co w środku tworzy się torebka z masła.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz