Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Dlaczego oryginalne mozzarelle smakują tak wyśmienicie

Chyba każdy miłośnik włoskiej kuchni słyszał o mozzarelli. W zasadzie żadna pizza bez tego sera się nie obejdzie, lecz często jest stosowany także w wielu innych potrawach. W sklepach spożywczych rzecz jasna można znaleźć produkty nieco przypominające oryginały z Włoch, lecz tak naprawdę daleko im do nich będzie.

Najbardziej klasyczna mozzarella włoska jest sprzedawana w formie zanurzonych w serwatce kulek. Ma miękką konsystencję i charakteryzuje się łagodnym smakiem. Po stopieniu jest mocno ciągliwa, przez co smakuje wyśmienicie na pizzach i innych ciepłych daniach. Ale rzecz jasna ją można też jeść na zimno, na przykład w formie dodatku do sałatek. Dla jakości włoskiej mozzarelli bardzo ważne są rzecz jasna wszystkie składniki, ale też sposób jej przygotowania. Teoretycznie trudne to nie jest, ale różne szczegóły i niuanse powodują, że ostatecznie ser zyskuje wyjątkowy smak.

Typowa mozzarella powstaje głównie z krowiego mleka, ale Włosi dysponują jeszcze kilkoma odmianami tego sera. Jedną z nich jest mozzarella buffala, do wytworzenia której jest stosowane mleko bawole. Jeszcze jakiś czas temu ten typ mozzarelli nie cieszył się specjalnym uznaniem, także z powodu problemów z przechowywaniem. Lecz powoli zaczął przekonywać niepowtarzalnym smakiem, różniącym się dość mocno od zwykłego. Różnice te wynikają z tego, że mleko bawole zawiera dużo więcej tłuszczu, co mocno wpływa na doznania kulinarne. Ser ten jest trochę kwaśny, ale jednocześnie bardzo smaczny, ma też wiele zdrowotnych właściwości.

Bardzo oryginalnie również smakuje mozzarella burrata, jaka zaczyna być dopiero popularna w naszym kraju. Z reguły produkuje się ją z mleka krowiego, ale z odrobiną śmietanki. To zapewnia delikatny maślany posmak, od jakiego wywodzi się zresztą nazwa tego sera. Burrata wygląda bardzo podobnie do mozzarelli, ale posiada w środku woreczek serowy. W zwykłym markecie takie sery są trudne do znalezienia, jeśli ktoś zamierza taki zakupić, to znaleźć powinien jakiś sklep sprzedający produkty włoskie oryginalne.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz