Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Czemu włoskie sery mozzarella cieszą się taką popularnością

Miłośnicy włoskich potraw doskonale wiedzą, że ich końcowy smak w dużej mierze jest zależny od użytych składników. Prawdziwe produkty włoskie oryginalne niejednokrotnie nie będą pochodziły z dużych przedsiębiorstw i produkcji taśmowej, lecz wytwarzane są przez niedużych, lokalnych rzemieślników. Rzecz jasna według tradycyjnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Również to dotyczy mozzarelli, które w wielu przepisach są niezastąpione i niezbędne, w tym tak lubianej przez każdego pizzy. Ten wyjątkowy w smaku ser produkowany jest oczywiście w wielu krajach, ale z reguły będzie mu daleko do oryginalnego. Wynika to zarówno z jakości mleka używanego do produkcji, jak również strzeżonych pilnie tajemnic tworzenia. Najpopularniejsza obecnie mozzarella włoska robiona jest z mleka krowiego. Przeważnie posiada ona formę niedużych, lekko spłaszczonych kulek, znajdujących się w płynie. Smak tej mozzarelli jest łagodny i delikatny, a podczas rozrywania pojawiają się typowe dla niej strzępienia.

Sprawdza się doskonale jako dodatek do dań na ciepło czy sałatek. Lecz jeżeli ktoś szuka jeszcze lepszych doznań smakowych, to ma dwie propozycje do wyboru. Pierwsza z nich to mozzarella buffala, która jest wytwarzana z mleka pochodzącego od bawolic. Dzięki większej zawartości tłuszczu ten gatunek sera posiada trochę bardziej wyrazisty, lekko kwaskowy smak. Z kolei mozzarella burrata jest niezwykle maślana i delikatna, będzie to zawdzięczać to dodaniu odrobiny śmietany, która znajduje się w bardzo charakterystycznej torebce.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz