Chyba każdy, kto miał kiedyś okazję spróbować najprawdziwszej pizzy z Włoch doskonale wie, że wyśmienicie ona smakuje. W dużej mierze zawdzięcza to składnikom użytym do wytworzenia, w tym również mozzarelli. Mozzarella włoska pojawia się jednak nie tylko na pizzach, ale jest też świetnym dodatkiem do sałatek i przekąsek, komponuje się też świetnie z innymi gorącymi posiłkami. Charakterystyczne kulki w zalewie chyba każdy z nas zna, gdyż znaleźć je można w każdym sklepie spożywczym. Jednak najczęściej produkowane są one przez jakieś krajowe firmy, i tak naprawdę pod względem smaku jedynie przypominają one oryginalne wyroby z Włoch.
Szczególnie że Włosi mają parę interesujących odmian tego właśnie sera, jakie zasmakować powinny każdemu jego miłośnikowi. Wytwarzanych między innymi, tak jak to wszystko się zaczynało, z bawolego mleka, które zawiera dużo większą ilość tłuszczu. Dzięki temu mozzarella buffala posiada delikatny, lekko kwaskowy posmak, pasujący idealnie do wielu potraw. Doceniana pośród smakoszy także jest mozzarella fior di latte. Z kolei ona wytwarzana jest z mleka krowiego, lecz jedynie w paru regionach Włoch, według tradycyjnych receptur. Wszystkim się zajmują lokalni rzemieślnicy, jacy wszystko robią w sposób ręczny, bez wykorzystania maszyn i urządzeń. Na pewno warta skosztowania będzie też mozzarella burrata, która w sobie zawiera środek o maślanym smaku. Jest to efektem dodania na etapie produkcji śmietanki, tworząc w kulce niewielką kieszonkę wypełnioną płynem.
+Tekst Sponsorowany+